ACP Akademin

Automatisering för en effektivare produktion

Filip Boman ACP Systems

Konsumenter idag är mer medvetna och kräsna i sitt urval av produkter. Detta ställer högre krav på företag och tillverkare att bli mer effektiva i sin produktmärkning och leverera bättre kvalitet på kortare tid, samtidigt som de lämnar ett mindre fotavtryck bakom sig. Kan en automatiserad produktion vara lösningen? Filip Boman, teknisk säljare på ACP, hjälper till att reda ut några av de vanligaste frågorna. 

Vad innebär en automatiserad produktion? 
Kortfattat kan man säga att det innebär effektivisering av en process. För produktmärkning inom tryckbranschen kan det betyda allt från färdigblandad färg, och att sätta rutiner för att minimera stopptider, till att bygga helautomatiska celler som i princip sköter sig helt själva.

Vad är fördelarna med en automatiserad produktion?

  • En ökad produktivitet och minskade kostnader kopplat till arbete som annars hade utförts manuellt. Genom att styra produktionen mer exakt, och genom att minska till exempel montering och ställtider, förbättras produktionstakten vilket leder till en konsekvent och mer effektiv produktion.
  • Eftersom en automatiserad produktion är just automatiserad finns det en mycket lägre risk för mänskliga fel eftersom automationen sköter sig själv.
  • Detta resulterar i en förbättrad produktkvalitet. Det betyder såklart inte att det utesluter alla människor från processen eftersom en övervakning av produktionen fortfarande behövs till viss del. 
  • En automatiserad produktion leder också till en ökad säkerhet. Att avlasta mänskliga operatörer från uppgifter som bland annat innebär hårt fysiskt arbete minskar arbetsskador.

Är en automatiserad produktion för alla? 
Ja absolut. Det handlar bara om att hitta rätt automationsnivå för det som är rimligt och effektivt i just din produktion. Att göra en produktion mer automatisk betyder inte enbart industrirobotar och hela celler utan kan som sagt även innebära en liten påbyggnad av en befintlig maskin eller små justeringar som leder till en mer effektiv produktion, till exempel genom färdigblandad färg. 

Vad kostar det att automatisera sin produktion?  
Kostnaden speglar behovet. Man kan som sagt göra enkla och effektiva förändringar som inte kostar så mycket. Men ju högre volym man har desto större behov har man kanske för en mer omfattande automatisering. Då blir det såklart en högre kostnad initialt, men det får man igen i längden. 

Har du fler frågor? Varmt välkommen att höra av dig så berättar vi gärna mer om hur vi kan automatisera just din produktion.